25. februara 2014. ambasador Kraljevine Danske u Srbiji Michael Borg Hansen i ministar poljoprivrede šumarstva i vodoprivrede Republike Srbije dr Dragan Glamočić, posetili su nekoliko proizvođača i prerađivača voća u Jablaničkom okrugu. Posećeni preduzetnici dobili su subvencije iz fonda zajedničkog programa Republike Srbije i Kraljevine Danske – Fruits & Berries.

Tom prilikom posećene su dve hladnjače “Fungo Jug” i “Strela Klajić”.  Ove dve privatne hladnjače bave se smrzavanjem i preradom voća,  a njihovi proizvodi se uglavnom  izvoze u evropskim zemljama.

Ambasador i ministar su posetili i dva poljoprivredna gazdinstva, i to voćnjak Jasmine Đeorđijev sa zasadom jagode na površini od 7 hektara i voćnjake Mijodraga Nedeljkovića na kojem su zasadi šljive površine 7 hektara, višnje površine 3 hektara i jagode površine 35 ari.

Fruts & Berries Program je fokusiran na održiv ekonomski razvoj i kreiranje poslova u privatnom sektoru. Kao rezultat podrške Fruits & Berries Programa 60 novih radnih mesta je kreiran u 2013. godini.

Video prilog o poseti